03-09-07

Amaryllis Temmerman - bio en foto's

Amaryllis wordt geboren in Aalst op 17 april 1975. Ze woont heel haar jeugd in het kleine dorpje Neigem op de grens van Oost-Vlaanderen en Brabant aan de groene poort van het Pajottenland.

Op haar 17de beslist ze om een jaar lang rond te trekken met de internationale jongeren organisatie Up With People. In dat jaar (1993 -1994) toert ze doorheen Amerika en Europa met de show World in Motion.

Ze is 18 als ze Communicatiewetenschappen gaat studeren aan het Egon in Gent. Op haar 21 gaat ze naar het conservatorium in Brussel om op de musicalafdeling aan haar droom te werken. Het podium.

Samen met Jan Blockhuys zet ze na haar studies haar eerste theatershow Groeipijn op. In 2000 staat ze met deze eigen productie in een uitverkochte De Illusie op Theater aan Zee. Aansluitend start ze met een mini-toernee doorheen de Vlaame culturele centra.

In 2001 tekent ze een jaarcontract bij Ben, de musical voor één van de hoofdrollen. Helaas is dit project een kort leven beschoren. Datzelfde jaar nog speelt ze mee in De Rocky Horrorshow de laatste productie van het NTG in een regie van Stany Crets. De show wordt later hernomen in het AMT Antwerpen.

Begin 2002 neemt ze één van de hoofdrollen voor haar rekening in de van ‘De Vuilbek’ dat loopt op JIMtv. Ze speelt ‘Leslie’, een gehaaide sensuele femme fatale. Een typetje dat op haar lijf geschreven is, maar ver afstaat van haar echte ik.

Intussen speelt ze mee in een aantal educatieve theaterproducties van Paco Producties. Amaryllis werkte ook samen met de jeugdschrijvers Guy Didelez en Patrick Bernauw.

In het najaar van 2002 werkt ze samen met Frank Hoelen aan de opvolger van Groeipijn. Vallende ster is het tweede soloproject van Amaryllis. Ze speelt een aantal voorstellingen van deze productie met Tars Lootens en de betreurde Bart Zegers (Monza).

In het voorjaar van 2003 loopt Amaryllis rond op diverse filmsets. The revenge of the 20 feet Woman, een kortfilm van Ian Swerts en Anyway the wind blows van Tom Barman staan zo op haar referentielijstje.

In het najaar van 2003 leert Amaryllis David Poltrock kennen (Hooverphonic, Stash, Jan Leyers) met wie ze een aantal nummers opneemt. Deze ontmoeting groeit uit tot haar eerste full cd: In alle eenvoud.

Met één van de nummers uit die CD, God in alle eenvoud, waagt ze haar kans bij Eurosong 2004. Ze is er de vreemde eend in de bijt, maar unaniem erkend als een ontdekking. De kritieken zijn dan ook zeer lovend.

Cit André Vermeulen: Dit is veruit het mooiste nummer dat we dit jaar in Eurosong zullen horen. En hoewel het geen typisch Eurosongnummer is zal het bij veel mensen zeker iets losmaken.
Cit Dana Winner: Dit wil ik horen in een theater. Prachtig.
Cit Serge Simonart: Dit is Stijn Meuris (Noordkaap, Monza) in een avondjurk.

Naar aanleiding van het opmerkelijke succes bij Eurosong komt haar eerste full cd, met enige vertraging, dan toch op de markt in juni 2004.

In oktober 2004 staat Amaryllis in de Antwerpse Arenbergschouwburg.
Een Mooie Tijd is intussen haar derde soloproductie maar voor het grote publiek betekent het haar eerste doorbraak. Dat najaar is ze te zien in meer dan 20 culturele centra doorheen Vlaanderen. En ook in Nederland wordt ze intussen opgepikt op de radio door de VARA!, TROS en de NCRV.

In februari 2005 trekt ze de studio in met Hans Lambrechts (ex Sodapop). Ze maken samen een benefiet CD voor Els-Smiley vzw tbv langdurig zieke kinderen. Dansen Op De Muur (een duet met Hans) en Het Ontembare Hart, alle twee uit de CD Duizend wegen krijgen ruim aandacht op Radio 2.

Als actrice neemt ze in juni 2005 een gedurfde zijsprong. Eyeworks, producer van het Kanaal II programma ‘Open en Bloot’ vraagt haar om 13 weken lang een aantal erotische tips te presenteren in dat programma. Amaryllis stemt in en maakt eens te meer duidelijk dat er een wereld van verschil is tussen de zangeres en de actrice. Ook het publiek en de media erkent haar tweevoudigheid.

In oktober 2005 gaat ze voor de tweede keer in première in De Arenberg met een eigen productie. Deze keer wordt die Gelukkig maar gedoopt. De toernee is de voorbode van de cd die zal uitkomen in 2006.

Vanaf november 2005 zetten Kris Eelen (Garifuna) en Wim Schuer (AJA productions) hun schouders onder haar carrière. De rest wordt geschiedenis.


20:53 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: celebs | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.