17-09-07

Veroordeling Microsoft bevestigd

Het Gerecht van Eerste Aanleg van het Europees Hof van Justitie heeft de veroordeling van de Amerikaanse softwaregigant Microsoft door de Europese Commissie bevestigd. De Commissie gaf Microsoft drie jaar geleden een recordboete van 497 miljoen euro voor misbruik van zijn dominante marktpositie.

De Europese rechters bevestigden vanochtend het oordeel van de Europese Commissie, die vindt dat Microsoft de verkoop van het besturingssysteem Windows en de mediaspeler Media Player niet automatisch mag koppelen.

In maart 2004 besliste de Europese Commissie om de softwaregigant Microsoft 497 miljoen euro boete op te leggen wegens machtsmisbruik. Volgens de Commissie gebruikte Microsoft zijn monopoliepositie in de besturingssoftware Windows om eigen toepassingssoftware te verkopen.

De Commissie eiste onder meer dat Microsoft een Windows-versie zonder MediaPlayer op de markt bracht. Het bedrijf moest concurrenten ook meer zicht geven op de technische specificaties van Windows, zodat die betere toepassingssoftware zouden kunnen schrijven.

Het Europees Hof is het eens met de stelling van de Commissie dat Microsoft technische informatie over Windows moet delen met de concurrenten.Vorig jaar kreeg Microsoft nog een extra boete van 280,5 miljoen euro omdat de informatie die het bedrijf had vrijgegeven niet voldoende was. Dat werd aangevochten door de softwaregigant, maar het bedrag werd wel gestort op een geblokkeerde rekening.

De kans is groot dat Microsoft ook de uitspraak van vandaag zal aanvechten en in beroep gaat bij het hof. Dat kan binnen de twee maanden en tien dagen en zou de hele zaak nog eens met anderhalf jaar kunnen rekken.

Het Europees Hof oordeelde wel dat de Commissie haar hand overspeelde door een onafhankelijke toezichthouder op de zaak te zetten. Daarvoor bestaat in het Europese recht geen wettelijke basis, luidde het.

11:42 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.