25-09-07

Aantal cyberaanvallen neemt toe

Het aantal aanvallen op computers via het internet is in de eerste zes maanden van 2007 toegenomen, net als het aantal kwaadaardige programma's. De kwetsbaarheid van computers wereldwijd nam verrassend genoeg wel af en dat voor het eerst in de geschiedenis. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse rapport van X-Force, het onderzoeksteam van IBM Internet Security Systems (ISS).

Malware
X-Force stelde in het eerste halfjaar van 2007 een toename vast van het aantal kwaadaardige programma's of malware, ten opzichte van het eerste halfjaar van 2006. Het onderzoeksteam identificeerde en analyseerde in 2007 al meer dan 210.000 nieuwe programma's. Dit zijn er nu al meer dan in heel 2006.

Trojaanse paarden
Volgens het rapport maken Trojaanse paarden of trojans met 28 procent het grootste deel uit van de malware. Een trojan reist ongewenst mee met een programma dat de gebruiker zelf installeert. In 2006 waren "downloaders" nog populairder. Het gaat om een onopvallend stukje software dat zichzelf installeert en de poort open zet voor een veel geavanceerder programma.

Exploits
Het rapport omschrijft verder zogenaamde exploits als een sterk groeiende "bedrijfstak". Exploits zijn stukjes software of kleine programma's die kwetsbaarheden in computers of programma's gebruiken om controle te krijgen. X-Force wees in 2006 al op verkopers van die exploits. "Ze kopen codes op in de internetonderwereld, versleutelen die en zorgen ervoor dat ze niet te kopiëren zijn. Vervolgens verkopen ze de exploits voor veel geld door aan bijvoorbeeld spammers", luidt het.

Malware verhuren
Een nieuw fenomeen is exploit leasing, waarbij criminele organisaties malware tijdelijk verhuren. Zo kunnen hackers en spammers relatief goedkoop een aantal technieken uitproberen. "De dienst maakt de markt nog aantrekkelijker voor internetcriminelen", aldus X-Force.

Daling kwetsbaarheden
Er is echter ook goed nieuws. Zo meldt X-Force voor het eerst een lichte daling van het aantal "kwetsbaarheden" van computers. Die kwetsbaarheden kunnen leiden tot diefstal van gegevens of overname van een computer vanop afstand, die dan op zijn beurt voor iets anders gebruikt wordt zoals versturen van spam.

Het onderzoeksteam van ISS identificeerde 3.273 lekken en bugs, of 3,3 procent minder dan in de eerste helft van vorig jaar. Het is voor het eerst sinds de start van het onderzoek van X-Force in 1997 dat het aantal kwetsbaarheden lager ligt dan het jaar voordien.

Codeerfouten
X-Force noemt verschillende redenen voor de daling. Zo slagen onderzoekers er beter in zelf kwetsbaarheden op te sporen en daalt het aantal codeerfouten en bugs in software. Op vlak van spam blijken de Verenigde Staten, Polen en Rusland de voornaamste landen van origine. De VS zijn verantwoordelijk voor een achtste van alle ongewenste mail en huisvesten meer dan een derde van alle spam-gerelateerde websites.

Europa is dan weer de grootste bron van zogenaamde phishing e-mails, elektronische berichten die lezers proberen op te lichten. Spanje is verantwoordelijk voor 17,9 procent van het wereldwijde volume. De helft van de phising websites staan in de VS.

21:19 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.