27-09-07

Test-Aankoop raadt alternatieve bel- en internetoperatoren aan

De consumentenorganisatie Test-Aankoop raadt iedereen aan te kiezen voor een alternatieve vaste telefonie- en internetoperator. De liberalisering van de telecomsector zit immers nog altijd in het slop en de Belgische consument betaalt dus relatief veel voor zijn telecomdiensten, aldus T-A.

België bij duurste telecomlanden
De consumentenorganisatie vergeleek in het jongste nummer van haar magazine de tarieven voor vaste telefonie en internet. In beide gevallen stelt de organisatie vast dat zich de afgelopen jaren gevoelige prijsdalingen voordeden, maar dat België desondanks een van de duurste telecomlanden van Europa blijft.

"Overheid niet echt neutraal"
Test-Aankoop schuift de schuld daarvoor in de schoenen van de overheid en van het BIPT, de federale regulator. "De Belgische staat als meerderheidsaandeelhouder in Belgacom is niet echt neutraal. De operator brengt de overheid elk jaar zeer veel geld op", luidt het. Een toonaangevende Europese studie gaf het BIPT de laagste score op het vlak van onafhankelijkheid en beschikbare middelen.

"Breedband van matige kwaliteit"
De gevolgen op het vlak van liberalisering laten zich raden. "De jaarlijkse factuur voor een doorsnee beller is bij ons 18 procent duurder dan het Europese gemiddelde en zelfs 22 procent duurder dan het gemiddelde van onze buurlanden. Enkel Finland scoort slechter. Ook wat internet betreft toont ons onderzoek aan dat de Belgische breedbandformules gekenmerkt worden door een gemiddelde (matige) technische kwaliteit en hoge prijzen", stelt Test-Aankoop. "Logisch dat België dus ook slecht scoort op het vlak van 'double play' en 'triple play' (meerdere diensten gebundeld."

Liberalisering versnellen
De consumentenorganisatie roept de overheid op om de liberalisering te versnellen, onder meer door haar meerderheidsaandeel in Belgacom af te bouwen en de positie van het BIPT te versterken.

Tarieven vergelijken
Intussen moet de consument zo veel mogelijk tarieven vergelijken en voor een alternatieve operator of formule kiezen. Voor vaste telefonie zijn de standaardtarieven van Belgacom nooit concurrentieel. "Er zijn altijd veel goedkopere formules, ook binnen de formules van Belgacom zelf." Het aanbod van de kabeldistributeurs Telenet, Coditel en Voo is wel interessant. Test-Aankoop wijst voorts naar VoIP of internettelefonie, dat de belfactuur tot 45 procent goedkoper kan maken.

Internet
Wat internet betreft, stelt Test-Aankoop vast dat er voor zowat alle gebruikers voordeliger alternatieven zijn dan Belgacom en Telenet. De organisatie haalt daar onder meer de providers DX Solutions, EDPnet en Happynet aan. Voor double play (internet en telefoon) gaat de voorkeur uit naar 'Tele2 all in' en Scarlet One. Een triple play-abonnement, inclusief digitale televisie, kan tot nu enkel bij de dominante spelers.

08:30 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.