02-10-07

Analoge televisie tegen eind 2008 volledig vervangen door digitale

De meeste gezinnen die vandaag nog televisiekijken met een analoge antenne, doen dat doelbewust. Ze kunnen zich wel een alternatief veroorloven, maar kiezen voor het beperkte aanbod van de openbare omroep, de enige die analoog via de ether uitzendt. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Vlaams minister van Media Geert Bourgeois (N-VA). Die bracht het profiel van de antennekijker in kaart. Eind 2008 is het in Vlaanderen gedaan met de analoge ethertelevisie.

Klassieke antenne
Zowat 2,5 procent van de Vlaamse gezinnen kijkt nu nog enkel televisie via de klassieke antenne. Daarnaast zijn er nog tachtig- tot honderdduizend gezinnen die nog een antenne gebruiken voor de televisie in de slaapkamer of op het buitenverblijf. Om iedereen zo goed mogelijk te informeren over de overgang naar digitale televisie, komt er een communicatiecampagne. Daarvoor trekt minister Bourgeois 350.000 euro uit. De studie naar het profiel van de antennekijker die nu is uitgevoerd, moet daarvoor als basis dienen.

VRT blijft gratis
Uit de studie blijkt dat de antennekijkers weinig weten over de afschakeling van analoge ethertelevisie en de alternatieven die er voorhanden zijn. Heel wat kijkers denken dat ze verplicht zullen zijn een kabelabonnement te nemen, maar dat is niet zo, zegt minister Bourgeois. "De VRT-kanalen zullen ook in de toekomst nog gratis met de antenne te bekijken zijn, mits de eenmalige aanschaf van een digitale decoder. Eenvoudige decoders vind je momenteel in het buitenland - waar de omschakeling volop aan de gang is - al vanaf 40 euro. In heel wat nieuwe televisietoestellen worden ze al ingebouwd", zegt hij. Ook digitale satelietontvangst is een mogelijk alternatief.

Electrozaken
Electrozaken moeten een belangrijke rol gaan spelen in de communicatie over de overschakeling: als eerste aanspreekpunt voor heel wat televisiekijkers moeten ze goed op de hoogte zijn van de afschakeling en de alternatieven voor de klanten. Rond het moment van de afschakeling zullen ook voldoende decoders voorradig moeten zijn. Ook hoopt Bourgeois op de hulp van sociale verenigingen en alle Vlamingen om moeilijkere doelgroepen te detecteren en te helpen bij de nodige technische aanpassingen.

08:37 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.