05-10-07

Vrouw krijgt 220.000 dollar boete voor muziekpiraterij

Een Amerikaanse alleenstaande moeder is veroordeeld tot een boete van 220.000 dollar (155.000 euro) omdat ze via het programma Kazaa illegaal muziek op het internet heeft gezet. Jammie Thomas (30) werd door de rechtbank van Duluth (Minnesota) veroordeeld tot een boete van 9.250 dollar per liedje dat ze online heeft gezet. In totaal waren dat er 24.

1.702 songs op computer
Als de jury had besloten dat het om bewuste schending van het auteursrecht ging, zou het bedrag op 150.000 dollar per muziekbestand hebben kunnen uitkomen. Als de vrouw zou zijn veroordeeld voor alle 1.702 songs op haar computer, zou het totaalbedrag in de miljoenen zijn gaan lopen.

Geen deal
Van de ongeveer 26.000 mensen die door de muziekindustrie worden vervolgd, is Jammie Thomas de eerste die weigerde een deal te sluiten met de klagende partij. Als ze dat had gedaan, zou ze 'slechts' een paar duizend dollar hebben moeten betalen. Maar ze weigerde zich te laten intimideren, aldus haar advocaat.

Delen is strafbaar
Illegale muziekdownload-programma's op het internet zijn allemaal gebaseerd op het delen van bestanden. Je kan muziek van andere gebruikers downloaden als je zelf ook je muziekbestanden deelt met de 'community'. En vooral dat laatste is strafbaar.

08:31 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.