05-11-07

Illegale downloads hebben geen directe invloed op cd-verkoop

Een nieuw onderzoek maakt komaf met de klaagzang van platenmaatschappijen over de invloed die de dalende cd-verkoop zou ondervinden van illegale muziekdownloads via peer2peer-netwerken. Peer2peer- of p2p-netwerken zijn toepassingen waarmee internetters bestanden delen met andere gebruikers, en op hun beurt gedeelde bestanden van andere internetters kunnen downloaden. Het onderzoek werd gevoerd in opdracht van het Canadese ministerie van Economische Zaken onder tweeduizend respondenten.

Opmerkelijk
Uit de resultaten blijkt dat er voor de gehele Canadese bevolking géén directe relatie is tussen de verkoop van cd's en het delen van muziekbestanden via p2p-netwerken, meldt Webwereld. Het woordje 'direct' is daarbij essentieel, want de onderzoekers constateerden bij de p2p-gebruikers wél een sterk positief verband tussen muziekdownloads en het kopen van cd's: hoe meer downloads, hoe meer gekochte cd's. Voor elke twaalf via p2p-netwerken gedownloade liedjes per jaar, nam het aantal aankopen toe met 0,44 cd's per jaar.

Opgelet
Uit de resultaten kan je dus niet besluiten dat internetters meer of minder cd's kopen omdàt ze al dan niet muziek downloaden via p2p-netwerken. Het statistische verband kan wel aangeven dat veel actieve gebruikers van p2p-netwerken fanatieke muziekliefhebbers zijn, die óók veel cd's kopen.

Betaalde downloads
Het positieve verband tussen p2p-toepassingen en muziekverkoop gaat overigens niet op voor betaalde downloads van bijvoorbeeld de iTunes Store. Binnen de subgroep van p2p-gebruikers hebben de onderzoekers geen duidelijk verband kunnen constateren tussen het delen van muziek via p2p-netwerken en het downloaden van betaalde muziekbestanden.

Eerder onderzoek
De conclusies sluiten aan bij ander onderzoek dat net zo min een verband kon vaststellen tussen p2p-downloads en legale muziekverkoop. Een eerdere Canadese studie wees ook al op de positieve relatie tussen p2p-gebruikers en cd-verkoop, aldus nog Webwereld.

Site
Het 61 bladzijden tellende onderzoek is als pdf-tekst na te lezen op de site van de Canadese overheid.

17:41 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.