27-11-07

Dell-pc's te koop bij Carrefour

Dell-computers zijn vanaf volgend jaar ook in België te koop in de winkel. Nu kan je enkel per telefoon of via het internet een Dell-pc kopen.


Dell bevestigde gisteren een bericht op de Franse retailwebsite LSA, die had gemeld dat de computerbouwer in januari begint met de verkoop van computers via de hypermarktketen Carrefour. Dell gaf nog geen uitsluitsel over de landen waar dat zal gebeuren. Volgens het oorspronkelijke bericht, dat wordt toegeschreven aan een aankoopdirecteur van Carrefour, gaat het om België, Frankrijk en Spanje. Dat zijn niet toevallig de landen waar Carrefour een zeer sterke marktpositie heeft.

Het zal meteen de eerste keer zijn dat Dell in continentaal Europa afstapt van zijn traditie van directe verkoop per telefoon of via het internet. In zijn Amerikaanse thuismarkt verkoopt Dell al sinds april van dit jaar computers via de hypermarktreus Wal-Mart. Ook in Japan en het Verenigd Koninkrijk sloot het bedrijf onlangs akkoorden af met distributeurs. Topman Michael Dell ziet het winkelkanaal als een aanvulling op de rechtstreekse verkoop, die de kern van het businessmodel blijft uitmaken.

De verkoop via winkels is erop gericht om de verkoop aan consumenten op te krikken. Die markt groeit momenteel sneller dan de verkoop aan bedrijven, maar ze maakt slechts een goede 15procent uit van de omzet van Dell. Dat is een van de redenen waarom het bedrijf de voorbije maanden en jaren terrein verloor aan HP en andere computerbouwers. 'Deze overeenkomst zal consulenten een grotere toegang geven tot de producten van Dell, in een omgeving waar ze de look and feel beter kunnen ervaren vooraleer tot een aankoop over te gaan', aldus het bedrijf gisteren in een summiere mededeling.

Volgens de informatie van LSA zullen in eerste instantie vier draagbare computers via de Carrefour-winkels worden aangeboden, waarvan één model zelfs exclusief in de winkel te krijgen zal zijn. Het zou niet gaan om dezelfde modellen die al via Wal-Mart werden verkocht. Ze zouden ook wat vrolijker ogen dan de typisch zakelijke modellen uit de directe verkoop.

09:33 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.