28-03-08

Oproepen naar betaalnummers begrensd vanaf april

decoration

Vanaf 1 april gelden er maximumtarieven voor oproepen naar betaalnummers. Ook worden oproepen naar 090x-nummers voortaan automatisch afgebroken na tien minuten. Het gaat om maatregelen ter bescherming van de consument, zegt Belgacom.

Kosten
Telefoneren naar een 070-nummer kost vanaf april nog maximum 0,30 euro per minuut vanaf een vast netwerk en maximum 0,60 euro per minuut vanaf een mobiel nummer. Oproepen naar een 0900-nummer kosten dan nog maximum 0,50 euro per minuut vanaf een vast toestel en maximum 1 euro per minuut vanaf een gsm.

Belspelletjes
Voor 0905-nummers, de nummers voor onder meer spelletjes, wedstrijden en beltonen, ligt het maximumtarief op 2 euro per minuut, zowel vanaf een vast als vanaf een mobiel toestel.

Consumentenbescherming
De maximumtarieven kaderen in de politiek van consumentenbescherming. Ook ter bescherming van de consument is de beperking van de maximumoproepduur voor telefoontjes naar 090x-nummers met een tarief per minuut. Na tien minuten wordt zo'n oproep automatisch afgebroken.

Kennisgeving
Bovendien wordt de persoon die belt naar een nummer dat meer dan 1 euro per minuut of per oproep kost, via een gratis bericht op de hoogte gebracht van het maximumtarief. Als de beller dat wil, kan hij de verbinding dan nog verbreken zonder dat hij voor de oproep moet betalen. Ook kunnen klanten hun lijn gratis laten blokkeren voor oproepen naar betaalnummers.

COMMENTAAR DJANGO : De maatregelen zijn wel een stap in de goede richting, dat ten aanzien van de belspelletjes, maar wel nog een druppel op een hete plaat. Wat betreft de belspelletjes : wanneer zal iemand eens de moed hebben om klacht in te dienen tegen deze organisaties wegens oplichting ? Dan pas kan een begin van het einde van deze onfrisse praktijken gemaakt worden. De presentatoren zijn volgens onze informatie eveneens mededader aan deze grootschalige oplichting. Django zal samen met anderen op het internet strijd blijven voeren tegen deze wanpraktijken.

07:16 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.