14-04-08

Humo sprak met de nieuwslezers: VRT-ankers Wim De Vilder en Goedele Wachters

decoration
   (Foto: Stephan Peleman)
'De angst begint nu pas weg te ebben'

'Zonder al die stress zou ik een aangenamer mens zijn.' 'Nóg aangenamer!?' Geroekoekoe aan de Reyerslaan: nieuwsankers Wim De Vilder en Goedele Wachters.

't Is heftig, zeggen ze, topsport zelfs, maar wel hun favoriete discipline. Pas als ze zelf over de technische problemen van het journaal beginnen, zie je ze inhouden.

HUMO Kunnen jullie uitleggen waar het precies misgaat?

Wim De Vilder «De VRT is overgestapt van een analoog naar een digitaal systeem: vroeger werkten we met tapes en recorders, nu gaat alles via computers. We hebben die omschakeling zo goed mogelijk voorbereid, maar een journaal maken is zo complex dat het af en toe toch nog misloopt: een reportage is klaar, maar raakt niet in de computer en kan dus niet op antenne, zulke dingen.»

Goedele Wachters «Vroeger ging het ook weleens fout. Maar als een tape vastdraait in een machine, is het probleem meteen gelokaliseerd. Als de computer een commando niet wil uitvoeren, achterhaal dan maar eens het exacte probleem. Da's veel moeilijker.»

HUMO Als computers zo cruciaal zijn, dan zorg je als VRT toch voor geweldige wizards die zulke problemen het hoofd kunnen bieden?

Wim De Vilder «De VRT is met zijn gedigitaliseerde nieuwsredactie wereldwijd koploper, als je nieuwe systemen opstart, zijn de kinderziektes óók voor jou. Economisch blijft de VRT ook een kleine speler. Bij CNN zouden de experts van die computerfirma's misschien komen kamperen tot alle problemen de wereld uit zijn, wij werken vooral met onze eigen informatici. Zij doen a hell of a job, het kost alleen wat tijd om het allemaal in orde te krijgen.»

Wachters «Laten we niet vergeten dat de overgrote meerderheid van de uitzendingen wél goed loopt.»

De Vilder «De lat ligt zo hoog dat het eigenlijk een klein wonder is dat het journaal er elke dag weer stáát. (lacht)»

HUMO De eerste keren zo'n gerestyled journaal presenteren, word je daar onzeker van?

Wachters en De Vilder «Nee, het zijn hoogdagen.»

Wachters «Het is natuurlijk even wennen, maar dit decor is nog veel mooier, het journaal heeft meer schwung en de inhoudelijke ingrepen zorgen voor een betere structuur. Allemaal positief.»

De Vilder «Onze job is wel zwaarder geworden. We hebben meer tekst en er zijn minder rustmomenten, dat verhoogt de stress.

»Maar ik ben een grote fan van de restyling. Ik hou van vernieuwing. Dat moet ook, vind ik, als je in een dynamische branche als de media werkt; angsthazen horen hier niet thuis.»

(grodb)

 

U kunt het volledige interview lezen in HUMO 3527.

07:57 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: tv | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.