20-06-08

'Ook Vlaamse presentatoren verdienen meer dan Leterme'

Mag een tv-presentator meer verdienen dan de premier? In Nederland en Engeland woedt de discussie volop. Minstens tien Vlaamse tv-presentatoren zouden per jaar meer krijgen dan de 212.214 euro bruto van premier Leterme.

In Engeland werd twee weken geleden een rapport openbaar gemaakt over de lonen van presentatoren bij de openbare omroep BBC. Daaruit bleek onder meer dat Jonathan Ross van de populaire talkshow Friday night with Jonathan Ross elk jaar 7,6 miljoen euro verdiende. In Nederland ging het parlement zelfs in spoedzitting bijeen om te praten over de hoge lonen van tv-figuren. Maar liefst 25 Nederlandse presentatoren en programmamakers bij de openbare omroep verdienden in 2007 meer dan een minister. Het gaat om salarissen boven de Balkenendenorm, vorig jaar vastgelegd op 169.000 euro om de lonen van openbare bestuurders in toom te houden.

In Vlaanderen lopen minstens tien presentatoren rond die elk jaar meer op rekening krijgen dan de 212.214 euro bruto van premier Yves Leterme. Dat zegt Jo De Poorter, presentator bij VTM en mediatrainer. 'Dat cijfer is gebaseerd op mijn persoonlijke contacten, mijn kennis van de televisiemarkt en wat een aantal mensen bij de zenders aan pakketwerk aflevert: ze presenteren, ze schrijven scenario's, produceren programma's.'

De lonen van presentatoren hangen volgens De Poorter af van veel factoren, maar het is een kwestie van opbrengst. 'Geen enkele omroep is een liefdadigheidsinstelling. Hoe meer mensen er kijken, hoe beter. Het loon van een presentator hangt niet alleen af van het kijkcijfer, maar ook van zijn of haar aandeel in het programma en hoe gewild die persoon is binnen de markt.'

Wie die tien grootverdieners zijn, wil De Poorter niet zeggen. 'Ik mag zelfs niet zeggen of ik ertussen sta, want met VTM is afgesproken dat niemand met een contract over de inhoud ervan praat. Maar kijk eens naar de top dertig van de best bekeken programma's, check eens wie meer dan vier keer per week op tv komt én wie via een succesvol productiehuis op tv komt: dan kom je al een heel eind.' Bijna niemand die aan die criteria beantwoordt, maar met namen als Bart Peeters, Tom Lenaerts, Bart De Pauw, Stany Crets, Peter Van den Begin en Koen Wauters kom je al een eind. Goedele Liekens is wellicht een van de weinige vrouwen in dat gezelschap.

09:36 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: bv | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.