08-07-08

TFT-SCHERMEN ONDER DE LOUPE !!!

TFT-schermen : onze test


20 en 22 inches : groter maar minder bevredigend ! Het scherm van 19'' wordt afgelost : de tft-schermen van 20 en 22'' veroveren de markt. Op het vlak van de kwaliteit verdringen ze hun voorgangers nog niet. Hun prijzen zijn redelijk, maar ten koste van het resultaat. Dat kan beter !

De fabrikanten willen de wensen van de consumenten vervullen en verkopen nu tft-schermen (Thin Film Transistor) van 20 en 22'' tegen redelijke prijzen. Om dit te doen moeten ze echter besparen. Daarvoor hergebruiken ze productielijnen die vroeger dienden voor de productie van schermen van 19''. Het resultaat ? Schermen met grote afmetingen, die echter wel nog met problemen kampen die al minstens een generatie geleden opgelost werden : een kleine kijkhoek, een minder egale kleur en helderheid en een achterhaalde reactietijd.

De modellen van 20 en 22'' hebben respectievelijk een diagonaal van 51 en 56 cm.

Het zijn grote schermen, met een panoramisch formaat dat ook wel « wide » wordt genoemd (met een ratio 16:10 i.p.v. de standaardratio 5:4). We testten de goedkoopste modellen van de bekendste merken : de prijzen variëren van € 200 tot € 470.

VGA-, DVI-D- of HDMI-ingang & HDCP-compatibiliteit

  • Elk model bezit een VGA-aansluiting (analoog). Dat betekent dat het digitale beeldsignaal in de pc eerst naar analoog, en daarna in het scherm weer naar digitaal moet worden omgezet. Door deze opeenvolgende omzettingen is het signaal minder « proper » dan bij DVID (digitaal). Toch levert de gebruikelijke analoge ingang ondanks alles goede resultaten op. Als uw recente grafische kaart alleen een digitale uitgang heeft, kunt u een adapter kopen (+/- € 10) die de overgang toelaat van een DVI-D-uitgang van een computer naar een VGA-scherm.
  • Van de 22 geanalyseerde schermen bezitten 13 beide ingangen : VGA en DVI-D. Die laatste maakt het mogelijk de redundantie weg te halen. De overdracht gebeurt volledig digitaal, van de pc (of mac) naar het scherm. De DVID-ingang bewijst zijn nut bij het gebruik van lange verbindingskabels en/of met grote schermen bij hoge resolutie. Het interessantst zijn zeker commuteerbare DVI-D- en VGA-ingangen. Daarmee kunt u o.a. twee computers op hetzelfde scherm aansluiten.
  • Slechts twee modellen bieden een HDMI-aansluiting (High Definition Multimedia Interface) aan : de schermen van 22''van HP en LG Electronics. Deze digitale ingang maakt het mogelijk, op dezelfde wijze als de DVI-D-ingang trouwens, HD-DVD's (high definition) af te spelen. Jammer genoeg wijst de aanwezigheid van een digitale interface niet per se op compatibiliteit met HDCP (High Bandwidth Digital Content Protection). Opdat u naar een HD-film kunt kijken, moeten uw scherm én uw grafische kaart zich schikken naar dit kopieerbeveiligingssysteem. Als één van beide dit niet doet, zult u een zwart scherm krijgen of een weergave in lagere resolutie.
  • Drie geteste modellen (Belinea 2230 S1W, Viewsonic VG2030wm en Philips 200 WS8FS) bezitten een DVI-D-ingang die niet met HDCP overweg kan. Ondanks de digitale aansluiting kunt u niet naar een HD-DVD kijken.

De beeldkwaliteit kan beter

  • De digitale aansluiting is altijd beter dan of minstens gelijkwaardig met de analoge. Hoe groter het scherm is, hoe meer het gebruik van een DVI-D-ingang aangeraden is, zelfs als de verschillen in beeldkwaliteit tussen beide aansluitingen beperkt zijn.
  • De beeldkwaliteit wordt hoofdzakelijk beperkt door de algemene kenmerken van tft-schermen. Daaronder verstaan we de helderheid, de kijkhoek en de beeldkwaliteit bij een andere dan standaardresolutie. Elk toestel heeft een basisresolutie (hier 1 680 × 1 050) die u het best niet verandert. Als u de leesbaarheid van uw scherm wilt wijzigen, gebruikt u beter de zoom of indien mogelijk grotere lettertypes. Als u deze basisinstelling behoudt, bent u van een optimale leesbaarheid en precisie verzekerd.
  • Of de ingang nu digitaal of analoog is, de resoluties voor de modellen van 20 en 22'' zijn gelijk. Op dat laatste is het beeld dus minder gedetailleerd. Alle schermen behalen zeer matige resultaten, behalve de schermen van 20'' van Asus en Viewsonic. Via DVI-D blijft de kwaliteit ondanks alles ietwat beter. Ook het model van LG Electronics van 22'' en dat van Viewsonic van 20'' slepen voor de beeldkwaliteit via DVI-D een B in de wacht.

Het weergegeven beeld is niet slecht en de verschillen zijn niet altijd zichtbaar met het blote oog. Toch bieden de schermen niet de kwaliteit die u zou mogen verwachten.

Spelletjesfanaten onthouden zich

De reactiesnelheid van de pixels bepaalt de snelheid waarmee het beeld op het scherm verandert. Dit is verreweg het criterium dat de slechtste resultaten oplevert : geen enkel model behaalt meer dan een redelijke score ! Philips 220WS8FS, Viewsonic VX2255wmb en Benq T201Wa hebben een ronduit slechte reactiesnelheid. Geen enkel scherm kan aan de wensen van een ervaren speler voldoen ! Voor kantoorwerk of om naar een film te kijken volstaan alle modellen echter ruimschoots. Slechts in zeldzame gevallen waarbij de kleuren absoluut juist moeten zijn (beoordeling van tinten, professionele fotografie …) moet u zich wenden tot gekalibreerde tft-schermen, die uiteraard duurder zijn dan de gangbare consumptiemodellen.

Verticale kijkhoek : redelijk

De kijkhoek is evenmin buitengewoon. Vier schermen scoren hierop zelfs slecht ; de andere, over het geheel genomen, matig (zie tabel). De zijdelingse zichtbaarheid doet nagenoeg geen problemen rijzen. De helderheid zal eerder verminderen als u van ietwat hoger/lager naar het scherm kijkt. Sommige modellen lossen dit probleem gedeeltelijk op dankzij een verstelbare voet waarmee u de hoogte van het scherm kunt regelen. Vier toestellen bieden er een aan : de modellen van Fujitsu Siemens en HP, en de Viewsonic-schermen van 22 en 20''.

Instelmogelijkheden

Het belangrijkste van een vlak scherm is de automatische aanpassingsfunctie. Handmatig bijstellen wordt zeer moeilijk gezien het aantal parameters waarmee rekening wordt gehouden. Gelukkig zijn alle schermen van deze functie voorzien. De helderheid, het contrast en het volume moet u gemakkelijk kunnen instellen. De benaming van de regelknoppen moet duidelijk zijn, met een praktisch menu. Welnu, het gebruiksgemak van het scherm hangt sterk af van het model en varieert van redelijk tot goed. De knoppen zijn soms weinig leesbaar of slecht geëtiketteerd. Af en toe zijn er ook te veel. De instellingen moeten soms gebeuren via een weinig intuïtief menu.

Ondanks een redelijke beoordeling zijn de modellen van 22'' van Belinea en Liyama de minst praktische. Zowel Belinea 2230 S1W als de twee modellen van Acer zijn voorzien van een weinig bruikbare gids. Bij de gebruiksaanwijzing vindt u vaak ook een cd en/of het internetadres van de fabrikant.

Ruimte- en energiebesparing

Een tft-scherm van 20 of 22'' verbruikt 70 tot 75 % minder dan een crt-scherm met dezelfde oppervlakte. Dit komt neer op een verbruik van ongeveer 35 tot 45 W tegenover een van 100 tot 120 W. De schermen zijn dus niet gulzig, maar integendeel zelfs erg zuinig.

De stand-bystand is nog verbeterd en verbruikt hoogstens 1 W. Ook houden we rekening met de stabiliteit en de bouwkwaliteit van het toestel. Spijtig genoeg namen de fabrikanten soms de elektromagnetische velden niet volledig weg, wat nochtans een koud kunstje is. De minimale dikte van het scherm levert u ook veel plaatswinst op.

Niet altijd erg veelzijdig

Veelzijdigheid slaat op de automatische aanpassingsfunctie, de verschillende instellingen, de meegeleverde kabels, het aantal video-ingangen, de uitschuifbare voet, de ingebouwde luidsprekers … In vergelijking met de andere is het model van 22'' van HP erg compleet. Het laat zich als enige verticaal draaien.

Het merendeel van de schermen (zie tabel) is uitgerust met ingebouwde luidsprekertjes. Die volstaan voor achtergrondmuziek of het geluid van programma's. Het is algemeen geweten dat u voor een goede geluidskwaliteit in audiomateriaal moet investeren. Alle schermen worden automatisch door Windows XP, Vista en Mac OS herkend.

Eerst testen, dan kopen

Vooraleer u een vlak scherm koopt, vraagt u het best aan de verkoper of u het scherm in de winkel kunt testen.

  • Het zwart is nooit helemaal zwart. Verifieer dus zijn intensiteit : het zwartniveau is belangrijk voor een evenwichtig beeld. Tussen 0,5 en 1 cd/m² is het goed, onder 0,5 cd/m² is het uitstekend.
  • Check dode pixels. Ze openbaren zich door zwarte vlekken op een wit beeld of gekleurde vlekken op een zwart. Ze kunnen verdwijnen, maar mogelijk vormen zich dan andere. Steeds minder schermen lijden aan dit probleem. We moesten geen enkel model hiervoor afkeuren. Toch kan een groep defecte pixels storen als hij zich bv. in het midden van het scherm bevindt. Dode pixels moet u thuis zoeken omdat ze soms pas na 10 tot 20 uren branden verschijnen (raadpleeg dan de garantie).
  • Test de luidsprekers. Neem ook de tijd om uit te maken wat u echt zoekt : welk beeldformaat, mat of glanzend (alleen bij de twee modellen van HP, let op weerspiegeling), type van aansluiting enz.

Tussen € 200 en 470

De Viewsonic-modellen zijn de duurste, maar niet per se uitstekend. Terwijl het model van 20'' als beste uit de test komt, is dat van 22''de laatste in zijn categorie ! Andere schermen worden tegen een relatief betaalbare prijs verkocht.

Beste Koop

We onderscheiden toestellen met enkel een VGA-ingang en schermen met zowel een VGA- als DVI-D-ingang.

Dit onderscheid is belangrijk omdat de beeldkwaliteit in DVI-D beter blijft. Maar ook omdat het belangrijk is dat uw aankoop bij uw behoeften past. De beste uit de test van schermen van 20 en 22'' met alleen een VGAingang zijn respectievelijk Asus VW202S (€ 195-288) en Asus VW222S (€ 264-367). Door hun prijs zijn beide ook Beste Koop. Ook Belinea 2025 S1W 20'' (€ 210-299) draagt de titel van Beste Koop. De beste uit de test van schermen met een VGA- én DVI-D-ingang zijn Viewsonic VG 2030wm voor de schermen van 20'' en LG Electronics L226WA-WN voor die van 22''. Hier zijn de Beste Kopen Samsung SM-2032BW (€ 239-349) en Belinea 2230S1W (€ 282-329) voor de schermen van 20 en 22''. Acer AL2216Wsd is een voordelige keuze.

bron : Testaankoop.

 


19:32 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.