11-07-08

"Koppelverkoop en valse schaarste bij iPhone"

decoration

De verkoop van de iPhone 3G door Mobistar verloopt niet zonder problemen. Dat meldt de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop, die twee onwettelijke praktijken aankaart, namelijk koppelverkoop en het creëren van valse schaarste.

Koppelverkoop
"De ledendienst van Test-Aankoop werd gecontacteerd door verschillende ontevreden potentiële iPhone-kopers. Ze klagen dat de Mobistar-verkopers hen enkel een toestel willen verkopen als ze er ook een Mobistarabonnement bijnemen. Dat kan niet, want dat zou koppelverkoop zijn en dat is in België bij wet verboden", legt Ivo Mechels, woordvoerder van Test-Aankoop, uit.

Valse schaarste
"Daarnaast zijn verschillende verkooppunten nu al door hun voorraad aan iPhones heen. De ontoereikende voorraad (een vijftiental stuks per verkooppunt) staat in schril contrast met de grootse marketingcampagne die gevoerd werd. Ook dit is in strijd met de Handelspraktijkenwet. Deze wet verbiedt namelijk elke reclame die betrekking heeft op een product als de verkoper niet over een toereikende voorraad beschikt waarin, gelet op de omvang van de reclame, normalerwijze moet voorzien zijn", luidt het.

Stappen
Test-Aankoop gaat nu minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne en minister van Consumentenzaken Paul Magnette een brief schrijven met daarin de vraag om een einde te stellen aan deze praktijken van onwettelijk gezamenlijk aanbod en het creëren van zogenoemde valse schaarste.

Nederland
In Nederland is overigens eveneens sprake van een te geringe voorraad. Verschillende Nederlandse media berichten dat de iPhone 3G bij alle T-Mobile winkels (de exclusieve verkoper van de iPhone in Nederland, nvdr) is uitverkocht. Ook daar zouden amper tien tot twintig toestellen per winkel beschikbaar zijn geweest. (belga)


21:53 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.