29-07-08

Belgacom maakt internet bij concurrentie fors duurder

Consumentenorganisatie Test-Aankoop is niet te spreken over de drastische prijsverhoging van de goedkoopste telefoonlijnen die Belgacom doorvoert op 1 augustus. Volgens Test-Aankoop gaat het om een nauwelijks verholen poging om de concurrerende internetaanbieders een hak te zetten. Bovendien maakt Belgacom op zijn site nog steeds reclame met de oude prijs, die vrijdag al verandert.

'Discovery line'
Op 1 augustus wordt het maandelijks abonnementsgeld van de 'discovery line' met 45 procent verhoogd tot 9,95 euro. De discovery line is vooral bedoeld voor consumenten die hun telefoonlijn enkel gebruiken om te surfen. Bellen is mogelijk, maar is met 0,15 cent per minuut tamelijk duur.

Omdat het abonnementsgeld laag ligt, wordt de lijn veel gebruikt door surfers die geabonneerd zijn bij een andere internetprovider. "Met deze drastische prijsverhoging maakt Belgacom het zijn concurrenten dus weer wat moeilijker", stelt Test-Aankoop. "Het totale kostenplaatje van een internetabonnement bij een andere provider wordt alsmaar duurder."

'Raw copper'
Het voornaamste alternatief voor de discovery line is de zogenaamde raw copper. Die lijn kan enkel worden gebruikt om te surfen, maar is vrij van abonnementsgeld. Voor deze dienst rekent Belgacom maandelijks een tarief aan de alternatieve internetprovider aan. Dit tarief is door de Belgische regulator voor de postdiensten en de telecommunicatie (BIPT) vastgelegd op 9,29 euro per maand plus btw, wat volgens Test-Aankoop veel te hoog ligt.

"Het spreekt voor zich dat het succes van de 'raw copper' zeer beperkt is en dat consumenten eerder hun toevlucht zochten in de discovery line", stelt de consumentenorganisatie. "Het wordt hoog tijd dat de prijs van de 'raw copper' wordt verlaagd, zodat de abonnees van de discovery line kunnen overstappen."

Reactie Belgacom
"De 'discovery line' heeft haar nut bewezen en is geen prioriteit meer voor het bedrijf", reageert Jan Margot van Belgacom. "We hebben die formule vier jaar geleden geïntroduceerd om klanten terug te winnen die vonden dat ze geen vaste lijn meer nodig hadden", zegt Margot. "Dat doel is intussen bereikt."

Om klanten te winnen, bleef de prijs van de lijn vier jaar stabiel op 6,85 euro. "Klanten die een adsl-verbinding nemen bij Belgacom hebben intussen voordeligere opties dan de discovery line", zegt Margot. Voor de klanten van andere providers blijft de lijn, zelfs aan 9,95 euro, evenwel de goedkoopste optie.

Site
Het feit dat de discovery line op de site nog steeds wordt aangeprezen voor 6,85 euro, is volgens Margot te wijten aan een vergetelheid. (belga)

17:38 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.