24-01-09

Netbooks : de wind in de zeilen

Het is momenteel een van de geschenken bij uitstek; die minicomputers krijgen dit jaar een uitgelezen plaatsje in het aanbod van de Kerstman. Daarom hebben we een rist modellen getest: HP 2133 Mini Note PC, Hercules Café EC-900, Dell Inspiron Mini 9, Asus eeePC 901, Acer Aspire One, Asus eeePC 901, Fujitsu Siemens Amilo Mini, Medion Akoya Mini E1210, HP 2133 Mini Note PC, Dell Inspiron Mini 9, MSI Wind U100.

 

Hun troeven

Ze hebben zeker hun voordelen. Allereerst zijn ze zeer compact. Qua afmetingen kunnen ze lichtjes uiteenlopen, maar reken er op dat ze ongeveer 24 cm breed zijn, 3,5 cm dik en 17 cm diep. Om ze mee te nemen, moet u geen gewichtheffer zijn: ze wegen slechts 1 tot 1,5 kg. En hun prijs is aan de lage kant: rond € 300 tot € 400.
Over de autonomie van de batterij valt niet te klagen; die gaat vaak 3 uur en soms langer mee.
Qua mogelijkheden staan ze hun mannetje: ze worden geleverd met het besturingssysteem Linux, XP of soms Vista, een RAM-geheugen van 2 GB op sommige modellen, een harde schijf met een capaciteit tot 160 GB in onze test, usb2-poorten, software voor tekstverwerking en rekenbladen, een wifi-aansluiting enz.

 

De keerzijde van de medaille

Helaas, driewerf helaas, alles is niet roze in het koninkrijk van de netbooks. Een klein formaat, dat is wel handig om het toestel te kunnen meenemen, maar het scherm en het toetsenbord zijn in verhouding. De geteste modellen vertonen een schermdiagonaal van slechts 8, 9 of 10 inch.
De modellen met harde schijf slaan zich uit de slag, maar die met een Flash-geheugen moeten het in onze test stellen met een capaciteit van 8, 12 of 15 GB.
Vergeet trouwens maar dat u uw cd's zou kunnen beluisteren of uw dvd's zou kunnen bekijken als u met uw netbook op stap bent; ze bevatten zelfs geen speler daarvoor. Om die lacune op te vullen, hebben ze dan wel weer een lezer voor geheugenkaarten (bv. voor foto's, filmpjes en muziek).

 

En in het gebruik?

Onze collega's van de Italiaanse verbruikersvereniging hebben een steekproef uitgevoerd bij netbookgebruikers om te peilen of ze tevreden waren over hun aankoop.
Het meest verspreide besturingssysteem is Linux. De strategie van de fabrikanten is duidelijk: ze beperken hun kosten door een gratis systeem aan te bieden.
Ongeveer de helft van de ondervraagde personen gebruiken hun netbook elke dag. De hoofdactiviteiten zijn: surfen op internet, het versturen van mails en het uitvoeren van kantoortaken.
De meeste van de ondervraagde gebruikers hebben hun netbook als tweede computer gekocht. Zes op tien van hen verklaren dat hun minicomputer hun verwachtingen volledig heeft ingelost, voor 3 op 10 was dat deels het geval, terwijl slechts een verwaarloosbaar deel zich ontgoocheld toont.
De tevredenheid is dus groot, zij het dat er zwakke punten zijn als het geluid en het gebrek aan leesbaarheid van het scherm in buitenomstandigheden.

 

12:52 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.