24-01-09

Webcams : Beste Kopen

We namen 17 webcams onder de loep. Foto's en videofilmpjes maken, ze kunnen het. De focus ligt echter vooral op videogesprekken. Bent u op zoek naar een bewakingscamera, dan is een webcam niet de ideale oplossing.

U hebt vrienden gemaakt tijdens een reis en u blijft graag in contact met hen. Uw broer woont in een ander werelddeel en u wilt zijn levensloop een beetje volgen. In beide situaties bieden mail en VoIP al soelaas. Helemaal leuk is het als u de personen in kwestie ook kunt zien. Een webcam brengt uw vrienden en familie naar uw computerscherm via een videochatprogramma. Wij testten 17 webcams en vergeleken hun uitrusting, gebruiksgemak en prestaties.

De software voor de hardware

Alle geteste webcams kunt u op uw computer aansluiten via een USB-poort. Dit laat toe dat u de camera gewoon in uw computer kunt inpluggen zonder dat u een installatieprocedure moet doorlopen en zonder dat u uw toestel moet herstarten. Van de webcams uit onze test was er geen enkele voorzien van een driver voor Linux. Logitech Quickcam Vision Pro is speciaal ontwikkeld voor OSX, het besturingssysteem van Apple. Alle andere modellen zijn enkel met Windows XP of Vista te gebruiken.

Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. De basisresolutie voor videobeelden bedraagt 640 × 480, dus slechts zo'n 0,3 megapixels. Hier en daar is er een model met hogere kwaliteitspretenties, uitgerust met een sensor van 1,3 of 2 megapixels. Het verhaal van de resolutie blijft een marketinginstrument dat fabrikanten met plezier hanteren. Meermaals ontdekten we modellen waarbij het aangekondigde aantal pixels niet overeenkwam met de werkelijkheid. Laat u dus niet verleiden door een webcam met 5 megapixels of meer. Deze hoge waarden komen tot stand door berekeningen van de software (interpolatie) waarbij een aantal pixels worden samengesteld.

Heel wat snufjes

De meeste webcams uit onze test hebben een normale lens. Creative Live Cam Notebook Ultra is voorzien van een telelens. Dat betekent wel dat u het toestelletje verder van u af moet zetten.

Behalve Logitech Quickcam Sphere AF kunt u alle geteste modellen bevestigen op de rand van uw computerscherm. Daarnaast kunt u de meeste ook op een klein voetje plaatsen. Een schroefdraad om de camera op een fotostatief te plaatsen is nooit voorzien. Het statiefje van Logitech Quickcam Sphere AF en Logitech Quickcam Pro for notebook kunt u in de hoogte verstellen.

Erg handig is de lensbescherming waarmee slechts drie webcams zijn uitgerust. Met zo'n lenskapje kunt u bijvoorbeeld uw eigen privacy bewaren tijdens een videovergadering of chatsessie, terwijl u wel uw gesprekspartner kunt zien.

De modellen van Creative hebben geen kapje. Zij waarborgen uw privacy via de software (een zogenaamd « software privacy mask »).

Alle geteste modellen zijn voorzien van een ingebouwde - meestal mono - microfoon. Hier en daar is er zelfs een headset meegeleverd.

Heel wat webcams moet u handmatig scherpstellen. Andere modellen, vooral uit het topgamma, zijn voorzien van een autofocus : zij stellen dus automatisch scherp. Sommige webcams hebben een lens met vaste focus. Deze lens is niet verstelbaar. Ze geeft een scherp beeld weer van voorwerpen op een afstand van enkele centimeters tot oneindig. Op een webcam is dat perfect bruikbaar.

Acht van de geteste toestellen volgen - softwarematig en op vraag - het hoofd van degene die voor de webcam zit. Dit heet motion tracking, ook head tracking genoemd. Als u bijvoorbeeld chat en u wilt iets nemen waarvoor u opzij moet buigen, zal het beeld uw hoofd volgen. Daarvoor zal de software van de camera het bestaande beeld afspeuren naar uw hoofd en er een kader rond plaatsen. Vanaf het moment dat u de motion tracking inschakelt, komt het beeld in het kader op volledig scherm. De beeldscherpte heeft hieronder wel te lijden. Slechts één model, Logitech Quickcam Sphere AF, beweegt mechanisch. De webcam zelf zal (beperkt) mee bewegen met uw hoofd. De oorspronkelijke beeldkwaliteit blijft zo behouden.

Installatie in een wip

Een webcam installeren is in de meeste gevallen geen probleem. Het is raadzaam om daarbij de laatste versie van de software te downloaden van de website van de fabrikant. Een beetje vervelend bij de modellen van Creative is dat de registratieprocedure vereist dat u een uiterst klein gedrukt serienummer ingeeft. Bovendien bleek later dat deze registratie niet nodig was om updates te verkrijgen. Verder worden er bij deze modellen ook onnodig veel programma's geïnstalleerd op uw computer.

Als de plaatsing van de camera's al voor problemen zorgt, is dat meestal te wijten aan een gebrek aan stabiliteit van de webcam.

De kunsten van een webcam

We onderwierpen alle modellen aan drie situaties. We testten de camera's met de standaardinstellingen.

  1. Eerst en vooral maakten we een portretfoto en foto's van stilstaande voorwerpen. We beoordeelden het kleur- evenwicht, het contrast, de beeldresolutie en de aanwezigheid van kleine vervormingen. Aangezien alle modellen in staat zijn een close-up-beeld te schieten, keken we ook hoe ze hiermee omgaan. De fotokwaliteit van beelden gemaakt met een webcam overtuigt meestal niet en kan de concurrentie met foto's gemaakt met een eenvoudig digitaal fototoestel niet aan. Een webcam koopt u in eerste instantie voor de videogesprekken die u ermee kunt voeren. Een minder goede beeldkwaliteit op dit vlak is dus niet zo erg.
  2. Daarna maakten we videofragmenten, in de standaardresolutie en in alle andere mogelijkheden die de webcams bieden. Ook hier is de beeldkwaliteit van een aantal modellen twijfelachtig, o.a. door een schokkerig beeld en slechte belichting. De software van de webcams van Creative en Hercules nemen - in de standaardinstellingen - niet eens de moeite om uw video te comprimeren alvorens hem weg te schrijven. Honderden megabytes palmen zo uw schijfruimte in. Zulke bestanden via e-mail naar uw vrienden en familie sturen, is onbegonnen werk. Het kan anders : de meeste geteste modellen kunnen een video van 30 seconden in de standaardresolutie automatisch comprimeren tot een bestand van (veel) minder dan 10 megabytes.
  3. Verder voerden we videogesprekken via drie populaire chatprogramma's : MSN Live, Skype en Yahoo Chat. De prestaties van de webcams hangen op dit vlak sterk samen met het gekozen programma. Het Messenger-programma van Windows levert altijd betere resultaten dan de twee andere geteste programma's. Reden hiervoor is dat MSN Live meer bandbreedte inpalmt dan het programma van Yahoo en zeker Skype. Logischerwijs zien we in de videobeelden tijdens het gesprek dezelfde gebreken opduiken als bij de kwaliteit van de videofragmenten.

Het hoogstnodige

De software van de webcams is vaak beperkt. Hebt u ambities met uw opnames, dan investeert u dus het best in een apart programma voor foto- of videobewerking. Om videogesprekken te voeren en nu en dan een kleine foto te nemen om bv. op een website als eBay te plaatsen, volstaat de voorziene software wel.

Uw webcam als waakzaam oog

Een webcam als bewakingscamera lijkt op het eerste gezicht een uitstekend idee. Het toestel kan de beelden immers via het internet naar u doorsturen waar u ook bent op deze grote bol. Toch is dit geen goede, structurele oplossing.

Webcams zijn immers op uw computer aangesloten via USB. Wilt u dat uw camera permanent bewaakt, dan moet ook uw computer voortdurend aanstaan om de USB-aansluiting te voeden en de beelden via het internet te versturen. Echte bewakingscamera's werken zelfstandig op eigen netvoeding. Ze kunnen verder via een ethernetkabel of soms zelfs draadloos met het internet communiceren. Ze zijn dus beter geschikt voor de job.

Een juist gebruik

Om het beste uit uw webcam te halen, moet u tegenlicht vermijden. Kies voor een frontale of zijdelingse, zachte en « even » belichting. Alle felle lichtbronnen die door de camera zichtbaar zijn, zijn dus uit den boze. Deze geven enkel een prominent aanwezige lichtbol in beeld weer. Een positie waarbij de camera een beetje van opzij op u gericht staat is het mooist. Soms gaat dat niet, bv. als u de camera op uw scherm moet klemmen of als hij is ingebouwd. Experimenteer een beetje om het beste beeld te krijgen als uw webcam in de hoogte verstelbaar is. Een webcam wordt in eerste instantie gebruikt voor videogesprekken. Daarbij is uw gezicht het belangrijkste. Let er dus op dat u niet uw hele kamer achter u tentoonstelt.

Beste koop

De prijzen van de geteste webcams lopen sterk uiteen. Een duurder toestel levert nochtans niet per definitie een betere kwaliteit. Bovendien betaalt u de meerprijs vaak voor extra snufjes, die niet altijd even nuttig zijn.

Beste uit de test is Logitech Quickcam Sphere AF. De webcam die de titel van Beste Koop mee naar huis mag nemen is Logitech Quickcam S7500 (€ 62,56 - 87,69). Het toestel heeft dit te danken aan goede testresultaten in combinatie met een redelijke prijs. Deze webcam is voorzien van een lenskapje, levert een goede beeldkwaliteit en is gemakkelijk in gebruik. Dat alles krijgt u voor een redelijke prijs.

Bent u minder veeleisend, dan kunt u een koopje doen met Microsoft Lifecam VX-3000. Dit model behaalt redelijke resultaten en is te vinden voor de luttele prijs van € 26,75 tot € 49,99.

Artikel verschenen in december 2008

 

12:56 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.