19-02-09

Internet Explorer 7 kan nu ook op illegale Windows

Het is niet langer nodig om uw Windows-installatie door Microsoft te laten controleren vooraleer Internet Explorer 7 te mogen downloaden. De softwaregigant schrapt de controversiële, verplichte Windows Genuine Advantage-controle (WGA).
Door de beleidsaanpassing van Microsoft is het met andere woorden dus mogelijk om de nieuwste Microsoft-browser op een piraatversie van Windows XP te draaien. Niet dat dit voorheen onmogelijk was: gewiekste hackers verspreidden maanden geleden al patches om WGA te omzeilen.

 

Het zal niet verbazen dat WGA niet echt populair is bij computergebruikers. Microsoft ziet de controle op de legaliteit van Windows echter als een 'aanmoediging' voor mensen die over een illegale installatie beschikken. Aan die visie verandert er niets, want een controlebeurt door WGA blijft verplicht voor heel wat Microsoft-downloads. Windows Defender en DirectX bijvoorbeeld zijn nog altijd enkel beschikbaar voor legitieme Windows-installaties.

 

Concurrentieslag
Een mogelijk motief voor het verwijderen van de WGA-controle ligt bij de concurrentie tussen browsermerken. Hoewel Internet Explorer met ruime voorsprong de meest gebruikte browser blijft, heeft Mozilla Firefox stelselmatig een grotere aanhang verworven. En sinds kort speelt ook Apple mee in de pc-browserwereld, al is het marktaandeel van Safari nog heel beperkt. Net zoals Opera wordt Apple Safari hoogstens door enkele procenten van de surfers gebruikt.

 

Nog niet in het Nederlands
Tegelijk met het afschaffen van de WGA-controle zijn er enkele kleine aanpassingen aan IE7 aangebracht. De menubar verschijnt nu standaard (was vroeger een optie) en de installatieprocedure is vereenvoudigd voor beheerders van grote computerparken. Overigens wordt de nieuwe browser niet opnieuw via WindowsUpdate aangeboden aan wie IE7 al draait, maar moeten surfers hem zelf gaan afhalen op de Microsoft-site.

 

Nederlandstalige gebruikers moeten echter nog even wachten op de WGA-loze IE7. Microsoft heeft zeven taalversies meteen uitgebracht, maar het Nederlands zit daar niet bij. Verwacht wordt dat lokale versie van IE7 eind oktober, begin november verschijnt.

18:04 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.