19-02-09

Internet Explorer meest aangevallen browser

Honeynet Project onderzocht de veiligheid van de browsers Internet Explorer, Firefox en Opera. Ondanks het feit dat Firefox meer gekende veiligheidslekken heeft, krijgt Internet Explorer de meeste problemen te verwerken.
 
Veel surfers denken dat de kans op een malware-aanval veel kleiner is wanneer ze met een alternatieve browser zoals Firefox of Opera surfen. Nochtans scoort Firefox met iets meer dan zestig gekende kwetsbaarheden het slechtst van de drie programma's als het gaat om het aantal beveiligingsfouten. Internet Explorer doet het met bijna de helft minder, bij Opera ligt het aantal veiligheidslekken op minder dan vijf.
 
Het verhaal neemt een andere draai als we kijken naar de uiteindelijke resultaten. Ook al lijkt Firefox het kwetsbaarst, Internet Explorer blijft nog steeds het grootste doelwit voor malware. De drie browsers bezochten zo'n dertigduizend gekende malware-sites. Voor Internet Explorer werd er in 0,57 procent van de gevallen een inbreuk vastgesteld, Firefox en Opera waren telkens immuun voor de aanvallen.
 
Sneller updaten
Als verklaring voor de resultaten geeft Honeynet Project het updatemechanisme van de browsers op. Omdat Firefox en Opera alleenstaande programma's zijn, vermoedt de organisatie dat gebruikers deze sneller laten updaten dan bij een geïntegreerde browser als Internet Explorer. Er zijn dan wel meer veiligheidslekken in Firefox bekend, door snel te updaten hebben de meeste gebruikers er geen last van.
 
Voor het onderzoek werden Internet Explorer 6 SP2, Firefox 1.5.0 en Opera 8.0.0 gebruikt. Ondertussen zijn van de drie programma's al nieuwere versies verschenen. Het valt op dat Microsoft al geruime tijd IE7 aanraadt voor een betere beveiliging. Dit wijst er volgens Honeynet Project op dat veel 'oude' gebruikers hun browser niet regelmatig updaten. Anderzijds is het ook niet uitgesloten dat een klein percentage liever niet naar een nieuwe versie overstapt, maar wel de oude versie blijft updaten.

18:06 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.