19-02-09

Microsoft steekt tandje bij tegen piraten

Scantool checkt uw versie van Microsoft Office

Office Genuine Advantage wordt vanaf 27 januari in België verspreid via Microsoft Update. Dat heeft Microsoft bekendgemaakt. Het tooltje scant de geïnstalleerde versie van Microsoft Office op uw computer en checkt of het een legale versie is. Een gelijkaardige toepassing werd eerder al voor het besturingssysteem Windows uitgebracht, onder de naam Windows Genuine Advantage.

Office Genuine Advantage of OGA is specifiek opgevat als opvoedingsprogramma, stelt Microsoft. "Van de gebruikers van gepirateerde software weet veertig procent niet dat ze met illegale programma's bezig zijn", zegt Michael Kogeler, algemeen manager Consumer & Online bij Microsoft. "Ze hebben een cd van een neefje of buurman gekregen, en ze vinden dat handig, want het is gratis. Maar niets is gratis, natuurlijk."

Niet gedwongen
Het scanprogramma wordt gedownload door Microsoft Update, als de gebruiker daar toestemming voor geeft. Het gaat dus niet om een 'forced update', zoals Windows Genuine Advantage er een was. Als OGA merkt dat een gebruiker een illegale versie op zijn computer heeft staan, krijgt deze nog dertig dagen om zich in regel te stellen.

Daarna wordt het programma 'gemarkeerd' met een melding bovenaan het Office scherm en een link. Die verwijst naar een website met informatie over de gevaren van illegale software, en hoe een gebruiker aan een licentie kan komen.

Geen support meer
Documenten die met illegale versies van Microsoft Office gemaakt worden, krijgen geen marker. Gebruikers worden ook niet geïdentificeerd. Een gemarkeerde versie van Office zal ook geen functionaliteit verliezen, zegt Vincent Cornet, hoofd antipiraterij bij Microsoft.

"Aan het geïnstalleerde Office zelf verandert er niets. Die blijft gewoon werken. Maar de services en support vallen wel weg. Gebruikers met een niet-gevalideerde versie van Office kunnen geen updates downloaden, en geen nieuwe templates of add-ins installeren." 

17:54 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.