02-03-09

Yahoo veroordeeld door rechtbank Dendermonde

De Dendermondse strafrechtbank heeft maandag het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo veroordeeld. De provider stond terecht voor het niet verlenen van medewerking aan een gerechtelijk onderzoek. Het bedrijf krijgt een effectieve boete van 55.000 euro en een dwangsom van 10.000 euro per dag als het blijft weigeren persoonsgegevens van accounts ter beschikking te stellen. Yahoo kondigde intussen al aan dat het in beroep gaat tegen de beslissing.In een onderzoek naar cybercriminaliteit weigerde het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo zijn medewerking aan het Belgische gerecht. Het Dendermondse gerecht kwam een bende oplichters op het spoor, die gebruik maakten van e-mailadressen van Yahoo. De bendeleden gebruikten bijnamen, waardoor ze niet ontmaskerd konden worden. Het parket vroeg de identiteitsgegevens bij Yahoo op, maar het bedrijf wilde niet ingaan op het verzoek.

Yahoo staat erop dat de identificatiegegevens opgevraagd worden via de Amerikaanse diensten, omdat Yahoo Amerikaans is. 'Maar wij oordelen dat Yahoo evengoed Belgisch is, als ze ook in dit land haar diensten aanbiedt', zegt procureur Jan Kerkhofs. 'Dus als het parket gegevens opvraagt, moeten ze die geven. Bij Google en Microsoft bijvoorbeeld is dat geen probleem.' Yahoo kreeg van de rechter de maximumstraf.

Internetbedrijf gaat in beroep

Volgens Sebastian Vos van Finsbury International Policy & Regulatory Advisers (FIPRA), die als woordvoerder optreedt voor Yahoo! in deze zaak, kwam de uitspraak als een verrassing. 'Yahoo is de Belgische overheid geen informatie aan het onthouden. Wij hebben een wettelijke en beleidsbasis om in dit soort gevallen geen informatie vrij te geven totdat de erkende wettelijke internationale procedures zijn gevolgd. Wij hebben over deze zaak contact opgenomen met de Amerikaanse regering', klinkt het in een reactie.

Legal assistance treaty

Het gaat om de zogenaamde 'mutual legal assistance treaty', een akkoord tussen de Verenigde Staten en onder meer België over het uitwisselen van informatie voor gerechtsaangelegenheden.


Volgens de rechter in Dendermonde is deze procedure echter overbodig. Hij beschouwt Yahoo ook als een Belgisch bedrijf, aangezien het bedrijf ook in ons land zijn diensten aanbiedt.

Volgens Yahoo kan het vonnis negatieve implicaties hebben voor andere buitenlandse bedrijven 'door de toepassing van een wet die niet van toepassing zou moeten zijn op een bedrijf dat buiten België is gevestigd, en dat geen aanwezigheid heeft in België, overmatig uit te breiden'.

19:02 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: multimedia | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.