12-09-09

Hilde De Baerdemaker: ik heb angst voor het fenomeen angst

Ik heb angst voor het fenomeen angst


Hilde is van horoscoop een ‘vrouwelijke stier’ van 30 uit Deinze, alias ‘Billie’ voor de vrienden. Momenteel speelt ze als Louise De Roover één van de meest onwaarschijnlijke rollen uit de Vlaamse tv-geschiedenis: die van een ontrouwe machoman gevangen in het lichaam van een vrouw. Voor die rol werd ze trouwens bekroond als ‘Beste Actrice van 2008’ tijdens de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren.
Ondertussen gaat voor de Oost-Vlaamse theater-, film-, en televisiediva het professionele leven aan HST-tempo verder. Opnames voor Louis Louise, presentatie van ‘Bouwmeesters’ op KanaalZ en binnenkort opnames van de lang verwachte verfilming van “Dossier K” van Jef Geeraerts, de opvolger van De Zaak Alzheimer. De première is voorzien op 3 december en vanaf 9 december is de film in de zalen.

foto155

 

 


Druk, druk, druk dus… Of zoals Alice het in de sterren heeft gelezen: “Hilde de Baerdemaeker, geboren op 8 mei 1978, is een stier. Ze is in de numerologie geboren onder de 11, wat staat voor een heel ‘daadkrachtig mens’ naar lichaam en geest. En zeer toegewijd.”

Hilde De Baerdemaeker: “Ik klop momenteel dagen van tien uur, soms meer. Vanavond bijvoorbeeld zullen we moeten ‘overdraaien’ en daarna moet ik ook nog mijn teksten ‘blokken’ voor morgen en het huishouden doen… Ik heb ook nog twee kleine mannen thuis, die van mijn vriend Pieter (een regisseur die ze leerde kennen toen ze deelnam aan Witte Raven, ml). Ze zijn drie en vijf. Pieter en ik leven momenteel nog in co-ouderschap. Zo zijn ze één week op twee bij mij. Een heerlijk gevoel. Ze geven me zoveel energie. Ze hebben nog geen huiswerk, dus ze spelen als ze ’s avonds thuis zijn. Ik speel soms mee. En ik vind het nog heel leuk ook.”

Behoort ‘angst’ tot één van jouw zwakke punten?

Hilde De Baerdemaeker: Angst? “Ik ben vooral bang voor de angst die in me zou kunnen sluipen. Angst is een grote rem op alles wat je doet. In vierde versnelling rijden met de handrem op, dat gaat niet. Angst voor het onbekende heb ik totaal niet, integendeel. Ik vind alles wat zogenaamd ‘vreemd’ is alleen maar boeiend en interessant.”

Alice: “Met 11 als numerologisch geboortegetal is Hilde in staat om de mensen rondom zich naar haar hand te zetten. Als kindje kon ze het zo lief vragen dat men haar moeilijk iets kon weigeren.

Hilde De Baerdemaeker, met alweer een positief venijnig lachje: “Ik ben de jongste van vier, het kakkernestje dat extra wordt verwend. Ik denk echter niet dat ik ooit bewust misbruik heb gemaakt van die positie. Maar het zal wel kloppen dat veel dingen gewoon op me af kwamen, zonder dat ik daarvoor inspanning hoefde te doen. Ik denk dat dit met geluk te maken heeft. Ik had vroeger in mijn studententijd de bijnaam ‘junior chance’. Alles kwam me altijd goed uit. (Denkt iets langer na…) Het leven is me eigenlijk al heel gunstig gezind geweest. Ik heb al veel geluk gehad en gekend.”

Alice: “Haar geluksplaneet is Jupiter, dus geluk op alle vlak.” Alles lijkt toeval, maar toeval bestaat niet, zoals James Redfield schreef in ‘De Celestijnse Belofte’ of The Celestine Prophecy, het cult- en miljoenenboek uit 1993.”

Hilde De Baerdemaeker: “Ik mag me gelukkig prijzen omdat het zogenaamde toeval bijna altijd in mijn voordeel heeft gespeeld. En of je zelf geluk kunt afdwingen? Afdwingen is zo’n verschrikkelijk zwaar geladen woord. Het geluk bestaat nu eenmaal en dat moet je koesteren. Je moet het zien, beseffen en vooral toelaten. Zelfs als het even iets minder gaat, is het de kunst om op zo’n moment ook het element geluk te zoeken en vast te houden.”

Nog voor ze wist dat Hilde dit jaar een trouwring rond de vinger krijgt zei Alice: “In 2009 en na haar verjaardag, begint voor Hilde het jaar van de zes, het jaar van de geliefden. Dit jaar staat vooral in het teken van de grote beslissingen: het samenkomen, een huwelijk zit er dik in.’

Hilde (opnieuw met een smakelijk lachje). “Grappig toch. Ja, mevrouw Alice zit juist. Want Pieter en ik gaan trouwen deze zomer. Ik vind het huwelijk nu eenmaal een ferme stap verder dan samenwonen of mekaar graag zien zonder een gezamenlijke thuis. En ik ben blij dat die mevrouw dat heeft gependeld. Het stelt me gerust… (lacht).”

Alice: “Door haar uitgesproken communicatieve vaardigheid is Hilde een zeer goede onderhandelaar.”

Hilde De Baerdemaker: “Vrij veel collega-acteurs laten zich in hun financiële of contractuele belangen begeleiden door een manager of een zogenaamde ‘impresario’. Ik regel mijn zaken altijd zelf. Ik geef toe dat ik al leergeld heb betaald. Het duurt tien jaar voor je de knepen van dat vak kent.”

Alice: “Haar werk blijft boeiend. En soms emotioneel zwaar geladen, waardoor ze een doelbewuste keuze zal moeten maken.”

Hilde De Baerdemaker: “Ook dat klopt. We hebben nog een tweetal maanden te draaien voor Louis Louise en daarna zes weken voor ‘Dossier K’. Ik weet nu al zeker dat ik daarna gas zal terugnemen om me meer te kunnen concentreren op ons gezin, op duurzaamheid en stabiliteit voor het leven.”

Alice: “Hilde heeft nu al ruim van het carrièresucces geproefd en vraagt zich nu waarschijnlijk af: “Is dit alles…”

Hilde De Baerdemaeker: “In de context van mijn carrière stel ik me die vraag nooit. Omdat ik weet wat voor mij echt belangrijk is. En dat is mijn leven met de mensen die graag zie, mijn persoonlijk leven. Mijn carrière als actrice is een heel boeiende bezigheid en het is heerlijk om succes te hebben. Maar het blijft tenslotte een activiteit, een financiële steun en onderbouw om te kunnen leven en me goed te voelen op privé-vlak.”

Hoe diep heeft de verkiezing van ‘Actrice van het Jaar’ je geraakt?

Hilde de Baerdemaeker: “Natuurlijk doet dat deugd en het is fijn dat mensen uit de branche dat ook laten weten. Het is leuk, een bevestiging dat ik in mijn vakgebied blijkbaar goed bezig ben. Ok, fijn, het hoort ook zo. Maar ik wil vooral op privé-vlak gelukkig zijn. Als er een trofee zou bestaan voor ‘goede mens’, dan zou ik die wel meer koesteren mocht ik hem krijgen. Dát zou pas belangrijk zijn in mijn leven.”


18:06 Gepost door DJ in Algemeen | Permalink | Tags: bv | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.