24-01-11

Sabam stelt facturen op voor onbestaande groepen

sabam.jpgBasta, het spraakmakende consumentenprogramma van het collectief Neveneffecten, heeft vanavond Sabam in het vizier genomen. De televisiemakers toonden aan dat de auteursrechtenvereniging facturen opstelt voor optredens van onbestaande groepen. Sabam zelf relativeert de hetze in een reactie aan Belga.


De vier Neveneffecten stelden de voorbije maanden facturen op voor optredens van fictieve artiesten, waarvoor ze inspiratie haalden in de plaatselijke supermarkt. Ze organiseerden een show voor Suzi Wan, Ken Wood, Kimberly Clark en Mister Cocktail & The Partymixers.

De tv-makers vulden telkens netjes een aanvraag in bij Sabam en kregen onmiddellijk een overschrijvingsformulier toegestuurd. In totaal moesten ze 542 euro betalen aan de auteursrechtenmaatschappij, geld dat nooit kan worden uitgekeerd omdat de artiesten vanzelfsprekend niet zijn aangesloten bij Sabam.

Controle
"Blijkbaar doet Sabam niet de moeite om zijn eigen database te controleren", zegt Neveneffect Lieven Scheire. "Als ze gewoon de naam en de opgegeven playlist hadden gecheckt, was onmiddellijk duidelijk geworden dat de artiest niet is aangesloten."

De Neveneffecten laten verstaan dat Sabam de sommen zelf op zak steekt, maar dat ontkent de maatschappij. "Wij verwerken elk jaar ongeveer 100.000 evenementen", zegt woordvoerder Thierry Dachelet. "Het klopt dat wij niet bij elke aanvraag onze databank controleren, maar één keer per jaar worden alle evenementen uitvoerig geanalyseerd. Het zou dus maximaal een jaar duren vooraleer de organisatoren hun geld hadden teruggekregen."

Dachelet is er van overtuigd dat de Basta-aflevering rond Sabam niet dezelfde weerklank zal krijgen als die van vorige week. Toen zag vtm zich genoodzaakt om nauwelijks een dag na de uitzending te stoppen met de belspelletjes.

 

22:06 Gepost door DJ in Muziek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.