01-09-11

Einde voor Miss België in zicht !

99_brigittacallens_henkvancauwenbergh.jpgTerwijl Justine De Jonckheere zich in Brazilie voorbereidt op de verkiezing van Miss Universe, pakken zich donkere wolken samen boven die van Miss België. VT4 en VTM zeggen officieel niet langer geïnteresseerd te zijn in de schoonheidswedstrijd, die al jaren aan uitstraling verliest. Het kan de doodsteek betekenen voor de organisatie van Darline Devos.

Met de uitstraling van de verkiezing van Miss België, die al sinds 1929 wordt gehouden, zat het al een tijdje verkeerd. Het publiek haakte de afgelopen jaren massaal af. In 2002 haalde de finale op VTM nog meer dan 1 miljoen kijkers. Daarna ging het zeer snel achteruit. In 2006 bleef VTM steken op 770.000 kijkers. Het sop was de kool niet meer waard en VTM trok zich terug uit de verkiezing en VT4 werd de nieuwe mediapartner. Ook zonder succes. Dit jaar moest organisatrice Darline Devos zelfs tevreden zijn met de kleinere vrouwenzender VijfTV, waar de verkiezing het slechtste kijkcijfer ooit haalde: 187.329.

Ook met de missen ging het jaar na jaar achteruit. Natuurlijk waren ze nog moeders mooiste, maar in de hun zo dierbare ‘mediawereld' waren ze elk jaar minder gegeerd. Vanaf Goedele Liekens in 1986 konden ze bijna allemaal teren op hun kroontje. Ze werden bepalende gezichten voor televisiezenders en eentje werd zelfs politica. Maar na Ann Van Elsen in 2002 viel ook dat stil. Weet u nog wat Cilou Annys doet of Ellen Petri? Zeynep Sever en Annelien Coorevits halen nog wel eens het nieuws, maar meestal omdat hun partner goed overweg kan met een voetbal.

2.jpgDat lijken nu ook de commerciële televisiezenders definitief in te zien. VTM liet Miss België vijf jaar geleden al los en volgens woordvoerder Sara Vercauteren zijn er helemaal geen plannen om de omgekeerde stap te maken. ‘Miss België komt bij ons niet op het scherm', klinkt het kort. En ook SBS, het moederbedrijf van VT4 en VijfTV, trekt zich dit jaar terug. ‘Het contract liep vorig jaar af en in de huidige situatie (de zenders werden overgenomen door De Vijver, nvdr.) is er geen sprake van vernieuwing van dat contract. De verkiezingsavond zal dus niet op onze zenders te zien zijn.' Ook de grootste speler in televisieland, Eén, is niet geïnteresseerd. En dus lijkt het erop dat organisatrice Darline Devos moet aankloppen bij kleine showbizz-zenders zoals Ment-TV. Aan Waalse kant is RTL-TVI al jarenlang de partner. Ook daar wordt getwijfeld. ‘We geven geen commentaar', zegt woordvoerder Sophie Bailly. ‘Maar er is nog geen beslissing genomen.' Op een paar maanden van de verkiezing betekent dat weinig goeds.

Slecht voor sponsors

Voor de sponsors is het afhaken van de televisiezenders zeer slecht nieuws. Een live tv-uitzending is voor hen de belangrijkste reden om op de kar van Miss België te springen. Autofabrikant Peugeot is al vijftien jaar partner van de verkiezing, en zag elk jaar tijdens de finaleshow de cabrio voor de nieuwe miss het podium oprijden. Onbetaalbare publiciteit, zeker toen er nog meer dan één miljoen kijkers waren. De opvolgster van Justine De Jonckheere mag gerust zijn, zij krijgt nog een auto. ‘Ons contract loopt nog tot half volgend jaar', zegt communicatiedirecteur Adelheid Terryn. ‘Daarna moeten we opnieuw rond de tafel zitten. Het nieuws over het afhaken van de televisiezenders was voor ons niet bekend. Als dat klopt, zullen we dat meenemen in onze gesprekken.' Maar Terryn wil de samenwerking niet zomaar weggooien. ‘Na vijftien jaar zijn ons merk en de verkiezing duidelijk aan elkaar verbonden. Of de verkiezing al dan niet op tv komt, zal niet onze overweging zijn om de samenwerking wel of niet verder te zetten.' Terryn zegt er wel bij dat er bij een nieuwe contractbespreking gemeten wordt wat de commerciële return is voor Peugeot. Die zal zonder live-uitzending een pak lager liggen.

‘De commerciële return voor Peugeot is sowieso groot', zegt organisatrice Darline Devos. ‘Ook als er geen tv-uitzending zou zijn. Onze miss doet veel actes de présence in garages, en op het autosalon willen horden mensen samen met haar op de foto op de stand van Peugeot.'

07:49 Gepost door DJ in BV, SEXY BABES | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.